Tejszínes citromszelet recept

Kategória: Desszert, édesség

4 fő részére

Alkalom: ünnepi, gyerekzsúr
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: rafinált
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

2015. január 30.

Már rénézésre is hosszadalmas a süti elkészítése, de ha alaposan megnézzük, az egyes fázisok nem bonyolultak, tehát összességében nem nehéz kivitelezni a tejszínes citromszeletet. Az viszont tény, hogy mivel időigényes, nem a gyorsan összedobható sütik közé tartozik. Nézzük sorjában az elkészítés egyes fázisait!

Hozzávalók (4 adag):

  • Hozzávalók a piskóta laphoz:
  • 6 tojás szétválasztva
  • 1 db citrom reszelt héja
  • a citrom kifacsart leve (ha kell egészítsük ki vízzel 1 dl-re, ha picit több, az nem gond)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • Hozzávalók a lemon curd készítéséhez:
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • Először jöjjenek az apró-cseprő feladatok:
  • Készítsünk elő két keverőtálat!
  • Vajazzuk ki a használni kívánt tepsit vagy tortaformát!
  • Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, aminek gáz esetében a 3-4 fokozat felel meg!

6 tojássárgáját felverünk, reszelünk bele citromhéjat, hozzáöntjük a levét, és a kétféle cukorral tovább verjük. A lisztet apránként keverjük hozzá. Ezt követően jöhet a tojás fehérje és a makulátlan tisztára elmosott habverő. A keményre vert habot hozzáadjuk a már elkészült lisztes elegyhez, és az egészet finoman eloszlatjuk a kivajazott-lisztezett tepsiben. Kb. egy óra alatt sül készre.

Ezután jön az úgynevezett lemon curd készítése. Kicsit pepecselős a feladat, mert a felsorolt hozzávalókkal gőz fölött kell dolgozni. Mit is jelent ez? Ne most tegyük be a nagymosást, ugyanis végig  mellette kell majd maradni, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyennek annak lennie kell. Lássuk, hogy készül!

Gyöngyöző víz fölé tesszük a keverőtálat, és ebbe tesszük a cukrot, vajat, citromhéjat és levet. A felvert tojásokhoz hozzácsorgatunk kicsit az előző keverékből, így a hőmérsékletet kiegyenlítjük. Erre azért van szükség, hogy a tojásunkból ne egy omlett készüljön. Végül elegyítjük a kettőt, és addig kevergetjük, amíg megáll a kanálon. Miután mindez kihűlt, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá.

A következő lépés a tejszín. 5 dl cukrászhabot felverünk, ami sokkal jobb, mint a tejszín, hiszen állagában joban passzol az elkészíteni kívántakhoz.

És máris a végénél járunk, már csak össze kell rakni az elkészülteket.A piskótát megkenjük a citromkrémmel. Ami kimarad belőle, azt a hab kb. kétharmadával elkeverjük nagyon óvatosan, és azt is rétegezzük. Ha a piskótánk vastagra sikeredett, akkor a második réteget ekkor tesszük rá, ha egy réteggel dolgozunk, akkor ennyi volt, a tetejére mehet a maradék hab. Hűtőben hagyjuk néhány órát állni, és friss gyümölccsel tálaljuk. Ami még hátra van, az a mosogatás, hiszen jónéhány edényre és eszközre szükség lesz az elkészítéshez, de az ízek miatt tényleg megéri kipróbálni!