Mákos guba pudinggal és vaníliasodóval recept

Kategória: Desszert, édesség, Mártás

Alkalom: ünnepi, karácsonyi receptek
Allergia: Gluténmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: téli ételek, Egész évben elkészíthető ételek

2014. december 17.

Ez a változat még azok tetszését is garantáltan elnyeri, akik egyébként nem rajonganak a mákos gubáért. A hagyományos változatnál kicsit több időt vesz igénybe elkészítése, de a végeredményért valóban megéri a konyhai foglalatosság. Nézzük, mi kell az ünnepi asztalra is kiváló döntésnek számító mákos guba ezen verziójához!

Hozzávalók:

  • 6 db. vajas kifli
  • 1 liter tej a sodóhoz
  • 1liter tej a pudinghoz
  • fél zacskó mazsola
  • 3 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál porcukor
  • vanília aroma ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 25 dkg. darált cukrozott mák

Először is felkarikázzuk  a kifliket. Ha ezzel megvagyunk, készülhet a sodó.

Egy liter tejet felteszünk főni mazsoladarabkákkal. Ügyeljen rá, hogy nehogy odakapja az alját, melegítsen alacsony fokozaton.

Amíg felforr a tej, addig tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, egy kevés sót, aromát és citromhéjat keverünk el.  Mikor felforrt a mazsolás tej, óvatosan beleöntjük a tojásos cukros keveréket és folyamatos keverés mellett 5 perc alatt felforraljuk. Már kész is van a sodó, tegye hideg helyre!

A pudingfőzéshez nem kell nagy tudomány, ezt most nem is részleteznénk. Az elkészült pudingot szintén lehűtjük.

A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, és bele forgatjuk a sodóba. Óvatosan kevergesse, ne törjön szét a hab teljesen.

Ha mindezekkel megvagyunk, már nincs is más dolgunk, mint az egészet tepsibe rétegezni, és kisütni. Alulra kerüljön vaj, majd jöhet a sodó, a kifli, erre a mák és végül a puding. A legtetejére ismét sodót, majd mákot tegyünk, és mehet is az egész az előmelegített sütőbe.

A család melegen imádja, de akár másnap is igazi ínyencség felmelegítve, vagy hidegen.