Orosz céklaleves recept

Kategória: Leves

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: orosz
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

2014. december 22.

Nagyon szeretem a külföldi konyhák specialitásait kipróbálni, hiszen így mindig valami újdonsággal lephetem meg a családot. A cékla egyébként is kedvencem, salátaként almával keverve gyakran fogyasztom. Nyersen igazi vitaminbomba, ám ezúttal levesként készítettem el. Savanykás ízvilágú, színes finomság főtt ki belőle.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 közepes méretű cékla
  • 1 sárgarépa
  • fél hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 krumpli
  • annyi savanyú káposzta, amitől elég savanykás lesz a levesünk
  • 1 kanál sűrített paradicsom
  • marhahús alaplé
  • 2 babérlevél
  • olivaolaj
  • szemesbors
  • 1 mokkáskanál cukor
  • zöldkapor

Miután a hagymákat megpirítottuk olívaolajon, jöhet bele a reszelt cékla és répa. Fűszerezés után paradicsompürét öntünk hozzá, és húsleves alaplével öntjük fel. Közben mehet bele a többi hozzávaló is, a zöldkapor pedig a végén kerüljön a levesbe, hogy ne veszítse el aromáját a főzés során.

Igazán egyedi ízvilág jellemzi az így elkészült céklalevest, abban azonban egyetérthetünk, hogy elkészítése különlegessége ellenére is nagyon egyszerű.