Erdélyi töltött káposzta recept

Kategória: Sertés

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 17.

Ünnepekkor, vagy ha vendégeket várunk, nálunk mindig előkerül a töltött káposzta, hiszen ezt kicsik és nagyok egyaránt szeretik. Viszonylag olcsón kihozható, nem kell hozzá túl sok összetevő, mégis laktató, fenséges ízű étel kerül az asztalra, ha az erdélyi töltött káposzta mellett döntök.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 jó fej savanyú káposzta
  • 1/2 kg sertés darált hús
  • 1 közepes fej hagyma felaprítva
  • 1 bögre rizs
  • só, bors, pirospaprika
  • 3-4 ág csombord, más néven borsikafű
  • valamilyen füstölt hús (csülök, porc, csontok, kolbász is lehet)

Sokan maceránsnak tartják a töltött káposzta készítését, pedig az egyes munkafázisok remekül beoszthatóak, és viszonylag rövid idő alatt az asztalra varázsolható a finomság. Kezdésnek szedjük le a káposzta leveleit, a feltekerés megkönnyítése érdekében szabadítsuk meg a vastag részétől. Érdemes megkóstolni, és ha túl sós, vagy savanyú, akkor azt hideg vízzel mossuk le. Amíg lecsöpögnek a leveleink, addig hagymát dinsztelünk, amihez hozzáadjuk a darált husit. Ehhez jön a rizs, és ízlés szerint a fűszerezés. Kis vízzel lehet lazítani, hogy könnyebben dolgozhassunk a masszával a töltésnél.