Sós-édes, amerikai mogyoróvajas keksz recept

Kategória: Desszert, édesség, Édes sütemény

24 fő részére

Alkalom: ünnepi, karácsonyi receptek, Apero, uzsonna, gyerekzsúr, reggeli, Szilveszter
Árkategória: drága
Előkészület ideje: 20 perc
Idő: Konyha: amerikai
Mikor: aperitív
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Kicsimama
2017. április 4.

Az amerikaiak mindig tartanak otthon kekszet a tea vagy az esti bögre tej mellé. Ez a nálunk nem annyira népszerű mogyoróvajas változat biztos elnyeri a család tetszését.

Hozzávalók (24 adag):

  • 250 gr. vaj
  • 200 gr nádcukor
  • 200 gr. darabos mogyoróvaj
  • 2 db. egész tojás
  • 250 gr. liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 150gr. pörkölt mogyoró (lehet sós is)

A sütőt előmelegítjuk 180 fokra. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a 2 tojást, végül a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Összekeverjük, majd a masszába keverjük az egész mogyorókat is.

     Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, melyekre dió nagyságú golyókat mérünk ki egy fagyis kanál segítségével egymástól kb. 3 cm-s távolságra, mert sütés közben szétterülnek. Vizes ujjal lapítsuk a golyókat le egy kissé, majd süssük őket 15-17 perc alatt készre. Dobozban sokáig eláll...