Új évi Lencseleves recept

Kategória: Leves

Alkalom: ebéd-vacsora, Szilveszter
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű

2014. december 31.

Általában a lencsét főzelékként  szokták elkészíteni, leves formájában sokan nem ismerik.
Ezt a receptet egy nagyon kedves barátomtól kaptam jó pár évvel ezelőtt. Azóta hagyománnyá vált hogy szilveszterkor mindig ezt a levest főzzük.

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • kolbász vagy virsli
  • 2 babérlevél
  • 1 szál rozmaring
  • 25 dkg lencse
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 3 húsleveskocka

A lencsét 5 percig forraljuk lobogó vízbe, majd leszűrjük és jól átmossuk. Ennek köszönhető hogy nem lesz puffasztó hatása.

A hagymát forró olajon megfuttatjuk, bele tesszük az apróra vágott fokhagymát és csak addig fonnyasztjuk amíg a fokhagyma illat beárassza a konyhánkat. Közben felkockázzuk a zöldségeket és hozzáadjuk a hagymához. a rozmaringot én egybe szoktam bele tenni, de fel is lehet aprítani.

Kicsit összepirítjuk, majd jöhet bele a lencse. Megszórjuk egy kanál lisztel, pirospaprikával, só bors ízlés szerint. Bele dobjuk a leveskockákat és annyi forró vízzel öntjük fel amennyi levest szeretnénk.

A felkarikázott virslit akkor dobjuk bele a levesbe mikor majdnem puha a zöldség.

Ha kolbásszal készítjük, akkor a hagymához adjuk és kicsit megpirítjuk.

Körülbelül 20 perc alatt puhára főnek a zöldségek. Tejföllel tálaljuk.