Lencsefőzelék recept

Kategória: Főzelék

4 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora, Szilveszter
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Mikor: digestív
Nehézség: egyszerű
Szezon: téli ételek

2015. január 6.

Újévkor hagyománnyá vált, hogy az asztalra lencse kerüljön. A hagyomány szerint, a lencse, a szerencsét, bőséget szimbolizálja. A babona szerint a sok apró szem a pénz szimbóluma, minél többet eszik belőle az ember az év első napján annál gazdagabb lesz. Sokféle módon el lehet készíteni, de talán a legelterjedtebb a főzelék. 

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg lencse
  • 3 db. babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 4 evőkanál liszt
  • kevés olaj a rántáshoz, só
  • ecet ízlés szerint

A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük és bőséges tiszta vízben feltesszük főni. Forrástól számítva 5 perc múlva a vizet leöntjük róla, majd felöntjük forró vízzel, hogy jól ellepje. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, és puhára főzzük.

A finomra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet, végül megszórjuk a pirospaprikával. Ha a rántásunk egy kissé kihűlt kevés hideg vízzel kikeverjük és berántjuk vele a lencsét. Ecettel egy kissé megízesítjük, majd a tányérban egy kis tejfölt is adunk hozzá. A tejfölt bele is lehet főzni ha úgy szeretné.

Feltétnek lehet virslit, vagy füstölt kolbászt is használni, amit előzőleg egy kissé megsütöttünk.