Zserbó hagyományosan recept

Kategória: Édes sütemény

4 fő részére

Alkalom: ünnepi, gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 17.

Ünnepekkor, családi összejövetelekkor szinte mindig az asztalra kerül a sokak kedvencének számító zserbó. Ha a gyerekek igénylik, akkor akár hétvége délután is bármikor megcsinálom, de a mennyiséget érdemes jól megválasztani, ugyanis nálunk például pillanatok alatt el szokott fogyni.

Hozzávalók (4 adag):

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • pici só
  • savanykás lekvár (lehetőleg házi)
  • 25 dkg. darált dió
  • 25 dkg. cukor
  • A csokimázhoz:
  • 3 evőka tej
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópór
  • 10 dkg RAMA margarin
  • 2 dkg porcukor

Fél csomag élesztőt felfuttatunk fél deci tejben egy kávéskanál cukorral. A tészta alapanyagait elkeverjük, hozzájön az élesztő, majd jól átdolgozzuk a tésztát, amit végül három részre osztunk, értelemszerűen a három réteghez. Körülbelül 1-2 mm vastagra nyújtjuk őket, és az első már mehet is a nagy tepsibe. Itt megkenjük lekvárral, ami gyakorlatilag bármilyen ízű lehet, de hagyományosan barackot, vagy meggyet szoktunk használni. A lekvárba dió és cukor jön, ami nem csak az ízekről gondoskodik, de felszívja a felesleges nedvességet is belőle. Erre fektetjük a második lapot, amire szintén az előző rétegek kerülnek. A harmadik lapot jól rányomkodjuk, a tetejét pedig célszerű villával megszúrogatni.

Miután megsült a süteményünk, jöhet rá a csokimáz. Elkészítése nagyon egyszerű, csak a kakaóport kell tejjel és porcukorral felfőzni, majd miután levettük a tűzről, a margarint elolvasztani benne kevergetéssel. Egy gyors mozdulattal ráöntjük a sütire, és ha megszilárdult, már szeletelhetjük is a finomságot. Hosszúkás szeletekre vágva mutat igazán jól az édesség.