Tökfőzelék paradicsomosan recept

Kategória: Főzelék

4 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

2014. december 20.

Ha a tökfőzelék szót halljuk, akkor szinte mindannyiunknak a fehér színű, kapros ízvilággal rendelkező főzelékre gondolunk. De mivel a legjobb dolgok a konyhában tényleg a kísérletezéssel születnek, így kipróbáltam egy barátnőm kedvencét, a paradicsomos tökfőzeléket. Megérte!

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 kg gyalult tök
  • 250 gr. passzírozott paradicsom
  • kb. 2 1/2 dl víz
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3-4 szál csombor (borsikafű)

Fagyasztott tököt szoktam használni legtöbbször, mert nyáron elég sok terem a kertben, így a fagyasztó teli van vele. Félig kiolvasztjuk, majd összekötjük a zöldfűszereket, és együtt elkezdjük főzni. Gyorsan elkészül, nem értemes teljesen szétfőzni, mert így egészen más, zamatos marad.

A rántást világosra készítjük, és apróra vágott hagymát is teszünk bele. Ehhez adjuk hozzá a paradicsompürét, ízlés szerinti mennyiségben. Végül az egész mehet bele a tökbe, és addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.

Tálaláskor tejföllel kínáljuk. Kiválóan illik mellé a tojás, de a sült hús, a pörkölt, vagy a szalonna is remek kiegészítője ennek a különleges, ezúttal paradicsomosan készült tökfőzeléknek.