Tenger gyümölcsei recept

Kategória: Tengeri étel

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: drága
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 20.

Azért szeretem ezeket a kis ínyencfalatokat, mert különleges ízt adnak még a legegyszerűbb rizses köret mellé is. Végül egy zöldfűszeres változat mellett döntöttem, ami tényleg pillanatok alatt elkészíthető.

Hozzávalók (2 adag):

  • 250 gr. vegyes tenger gyümölcsei
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, 1 kávéskanál majoránna és kakukkfű
  • 3 evőkanál vaj vagy margarin
  • egy csokor friss zöldpetrezselyem
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 1 tasakos rízs
  • vegeta

Ha nem szeretnénk a rizzsel bajlódni, akkor a zacskós változat javasolt, de egyébként egyéni tapasztalataim azt mutatják, hogy a hagyományos rizzsel sincsen sokkal több gond, csak a víz mennyiségére kell ügyelni. Dupla mennyiségű, forró vizet használunk. Amíg fő a rizs, addig gyorsan összedobhatjuk a mártást.

Egy kevés forró olajra rádobjuk a tenger gyümölcseit. Amíg nagylángon megpirulnak, addig állandó kevergetés mellett rászórjuk a fűszereket, és egy fedővel lefedve puhára pároljuk a finom kis falatokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az érdemi része a munkának, vagyis a krémes mártás összeállítása. Apróra vágott petrezselymet, fokhagymát és vajat összekeverünk, felforralunk, és ráöntjük az elegyet a már megpuhult tengeri herkentyűkre.

A tálalással lehet variálni az elkészült finomság elrendezését. Kanalazhatjuk a rizsre a mártást, szedhetjük mellé, és a rizst is formázhatjuk kiöntőformával, vagy akár egy bögrével a tányérra borítva azt. Remekül illik mellé a csípős íz, melyet friss, vagy szárítótt chillipaprikával érhetünk el. Akár vacsorára is megállja a helyét a körülbelül 20 perc alatt elkészíthető étel.