Sörkifli egyszerűen recept

Kategória: Falatka, Sós sütemény

2 fő részére

Alkalom: társasági ételek, gyerekzsúr
Allergia: Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 17.

Akár hóvégén is szinte fillérekből az asztalra varázsolhat egy kis sós finomságot, mégpedig az általam is gyakran készített sörkifli személyében. A férjem barátai kifejezetten szeretik, ha tehát összejön a társaság, akkor mindig meglepem őket ilyennel is.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1/2 kg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 csomag élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 és 1/2 kávéskanál só
  • 1 dl olaj
  • tojás a kenéshez

Egy deci langyos tej, egy kávéskanál liszt és ugyanennyi cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt.

A tésztát lisztezett deszkán állítjuk össze, mégpedig úgy, hogy a liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe jön minden hozzávaló, beleértve természetesen a felfuttatott élesztőt is. Jól összedolgozzuk a msszát, majd hagyjuk kelni a tésztát.

Miután megkelt, négy részre osztjuk, és 5-5 mm-es vastagságra nyújtjuk azokat. Kenünk rá olvasztott vajat, vagy margarint, majd nyolc cikkre vágjuk a tésztát. Ezekből már egyszerűen feltekerhetjük a kifliket, s meg is vagyunk a munkával, jöhet a sütés.

A sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól kicsit távol helyezzük el a kiflijeinket, mert a sütés során meg fognak nőni. A tetejükről természetesen nem hiányozht a tojás, a só, de kerülhet rá köménymag, szezámmag, napraforgómag, vagy akár reszelt sajt is. 20 perc elég neki a sütőben, és már mehet is a tányérokra.