Lencsés egytálétel recept

Kategória: Egytálétel

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

2015. január 30.

Ha laktató, gyorsan elkészíthető egytálételt szeretnék főzni, akkor ez a lencsés változat garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az egytálételeket egyébként is szívesen választom hétköznap esténként, hiszen max. félóra alatt gőzölgő finomság varázsolható az asztalra, amivel a család apraja-nagyja jóllakhat. Ez a változat most lencsével készül, ami csak felgyorsítja az elkészítést.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 pár debreceni kolbász
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 3-4 nagyobb paprika
  • 6-8 paradicsom (40 deka)
  • 2 nagy evőkanál mustár
  • 1 teáskanál méz
  • 1 doboz lencsekonzerv lecsöpögtetve
  • 4-5 szál petrezselyemzöld

Bármilyen kolbász jó hozzá, mint ahogy a paprikát és paradicsomot is felválthatjuk telente lecsóval. Nálunk mindig jócskán kerül nyaranta a spájzba is lecsó, ugyanis imádjuk ezeket a friss ízeket télen is élvezni. A kolbászt és a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet és a mustárt, ami már alapból megadja a jellegzetes ízt neki. Erre rádobjuk a paradicsomot, az előzőleg megfőzött, és leszűrt lencsét, és az egészet jól összemelegítjük.

Abban az esetben, ha üveges lecsóval dolgozunk, könnyen előfordulhat, hogy sózásra egyáltalán nem lesz szükség, így ezzel érdemes a végéig várni. Ha nem diétázunk, akkor a fehér kenyér illik hozzá a legjobban, amivel a lecsós lét érdemes kitörölgetni.

Tálaláskor remekül mutat rajta a petrezselyemzöld, de akár kevés tejföllel is kínálhatjuk. Hidegen és melegen is fenségesek az ízek, ha pedig véletlen maradna belőle, akár másnap, az irodában is fogyasztható ebédre.