Joghurt házilag recept

Kategória: Desszert, édesség

4 fő részére

Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Jellemzők: Diétás
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. április 2.

A boltok polcai roskadásig vannak gyümölcsjoghurtokkal, de nem csak nagyon drágák, hanem rengeteg olyan hozzáadott anyagot tartalmaznak, amelyek nem biztos, hogy jót tesznek az egészségnek és a diétának. A joghurt azonban házilag is elkészíthető, és így legalább pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs felhasználásával készíthetjük, ami számomra be szokott jönni, az az eper, vagy a banán. Az édesszájúak tehetnek bele mézet, de nélküle is megállja helyét. Lássuk, mire lesz szükség a házi joghurt készítéséhez!

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 liter tej (legjobb a termelői, forralatlan tej)
  • 2 dl ízesítetlen, minőségi joghurt (élőflórához)

Ha sikerül termelői tejet venni, akkor azt felforraljuk, és visszahűtjük körülbelül 27-40 °C-ra. A zacskós tejet elég csak megmelegíteni erre a hőfokra. Erre mindenképpen ajánlott ügyelni, hiszen ezen a hőfokon indulnak be a joghurt készítéséhez szükséges folyamatok. Ha melegebb a tej, akkor az tönkreteszi az élőflórát, az alacsonyabb pedig azért nem jó, mert nem indulnak be a szükséges folyamatok. Ezután jöhet bele a natúr joghurt, az elegyet pedig körülbelül egy napig hagyjuk lezárva.

Az eszközválasztásnál figyeljünk arra, hogy műanyag vagy fa eszközöket, fakanalat válasszunk. Egy nap után már mehetnek is bele a gyümölcsdarabok, és hamarosan fogyasztható is a házi joghurt a nyár zamatait idézve.