Halételek az év bármely időszakában recept

Kategória: Hal étel

Alkalom: ünnepi, karácsonyi receptek, gyertyafényes vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: drága
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 6.

Nincs olyan karácsony, hogy ne kerülne az asztalra valamilyen hal. Már néhány éve azon igyekszem, hogy az év egyéb időszakaiban is minél többször készítsek halat, mivel nagyon egészséges. Most két kedvencünket mutatnám be, a lacaz és a pisztráng egyszerű, gyors elkészítését.

Hozzávalók:

  • pisztráng
  • lazac
  • citrom
  • petrezselyem
  • parmezán sajt
  • kakukkfű
  • olivaolaj

A pisztángot kimossuk, sózzuk, borsozzuk. A sütőtálba négy szelet citromot helyezek halanként, erre ráfektetjük a halat, aminek e belsejébe kerül a többi citrom egy csokor apróra darabolt petrezselyem társaságában. Körülbelül 25 perc elég a pisztrángnak 180 fokos, előmelegített sütőben.

A lazac kicsit több előkészítést igényel, de az ízek kavalkádja miatt megéri. Amíg előmelegszik a sütő, addig egy szelet kenyér belét petrezselyemmel, parmezán sajttal, kakukkfűvel apróra darabolom, és elterítem egy tányéron. Az olívaolajjal megkent halszeleteket ebbe mártjuk bele, majd azonnal a kivajazott tepsibe halmozzuk. Húsz percig sütjük, és már tálalhatjuk is.