Fánk egyszerűen recept

Kategória: Desszert, édesség

2 fő részére

Alkalom: társasági ételek, gyerekzsúr, születésnap
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 12.

A fánk nálunk nem csak a farsangi szezonban kerül az asztalra, ugyanis a gyerkőcök nagyon szeretik. Különösen kedveltek az apró kis fánkocskák, amiket csokiöntettel vagy lekvárral leöntve látványnak sem utolsók azok. Most egy egyszerűen és főleg gyorsan elkészíthető verziót mutatok be.

Hozzávalók (2 adag):

  • 3 tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl natúr joghurt vagy kefir
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • olaj a sütéshez

Az első négy hozzávalót robotgéppel habosra keverjük, majd jöhet bele a joghurt, végül a sütőporral kevert liszt. Lehet, hogy elsőre kissé folyósnak tűnik majd a massza, de ez pont így a jó!

Feltesszük melegedni az olajat, amibe kanállal szoktam beleszaggatni a fánkokat. Oldalanként szerintem három-három perc bőven elég neki. Persze nem mindegy mekkora lángon sütjük, ugyanis ha túl magas az, akkor előfordulhat, hogy a fánkjaink külseje szép aranybarna lesz, belül viszont nyersek maradnak. Legjobb, ha közepes lángon sütjük, így nem fog odaégni sem, és finoman átsülnek a fánkocskák.

Látható, hogy egy nagyon gyors fánk receptről van szó, tehát arra ne számítsunk, hogy tökéletes fánkok varázsolhatóak így az asztalra, de gyors „tűzoltásra” mindenképpen alkalmasak, ha a gyerkőcök és esetleg az édességimádó férj is alig várja már, hogy teletömhessék a hasukat.