Bableves füstölt csülökkel recept

Kategória: Leves

6 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 30 perc
Idő: Konyha: magyar, erdélyi
Mikor: digestív
Nehézség: egyszerű
Szezon: őszi ételek, téli ételek

Beküldte: Kicsimama
2015. november 20.
A bablevesnek is rengeteg elkészítési módja van. A mi családunk kuktába készíti, mivel jóval gyorsabb mint lábosba, és megmaradt minden tápanyag benne. Természetesen ha valakinek nincsen kuktája akkor is ugyanez a menetrend, csak hosszabb ideig fő a levesünk. Igazi téli leves.
 

Hozzávalók (6 adag):

  • 1/2 kg száraz bab
  • 1/2 füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evk. olaj
  • 3 evk. liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1-2 kanál ecet
  • Tálalás: tejfől és ecetes lilahagyma

A fél kg. babot (lehet nagyszemű is) este hideg vízbe áztatjuk.

Másnap a füstölt csülköt kuktába tesszük, egy fej vöröshagymát felaprítunk és hozzáadjuk.  beáztatott babról leöntjük a vizet és hozzáadjuk a csülökhöz.

Feltöltjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk, só nélkül, mert a csülök lehet elég sós. Lezárjuk a kuktát, nagyobb hőfokon kezdjük a főzést.

Amikor elkezd sziszegni a szelep, takarékra vesszük és 25-30 percig főzzük.

Levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor biztonságos, kinyitjuk a fedőt és ellenőrizzük hogy megfőtt-e a hús és bab is.

Ezalatt rántást készítünk 3 evőkanál olaj és 3 evőkanál lisztből. Rózsaszínűre pirítjuk és egy kevés pirospaprikát teszünk bele. Amikor egy kicsit kihűlt, belemerjük a levest és simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne csomósodjon be!.
Felforraljuk a levest és tovább ízesítjük. Ha szükséges sózzuk és kis ecettel savanyíthatjuk is.



Tejföllel és ecetes lilahagymával tálalva nagyon finom.