Zakuszka recept

Kategória: Előétel, Befőtt

Alkalom: uzsonna, reggeli
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: erdélyi
Nehézség: rafinált
Szezon: őszi ételek

2015. január 6.

Ez az Erdélyi finomság eredetileg az örmény konyhához kötődik. Sokan nem ismerik, de ha egyszer megkóstolják biztosan soha nem felejtik az ízét.
Egyszerűen fenséges. Az ősz összes színe és íze megtalálható benne. Többnyire pástétomként pirítósra kenik, de egyéb ételek ízesítéséhez is alkalmas.
Nem egyszerű az elkészítése, sok időt vesz igénybe de a végeredmény kárpótolja az embert.

Hozzávalók:

  • 3 kg padlizsán
  • 3 kg piros színű paprika (kápia paprika)
  • 1 kg pritaminpaprika (cseresznyepaprika)
  • 0,5 kg hagyma
  • 0,75 liter olaj
  • 0,75 liter paradicsomlé
  • 3 evőkanál jódmentes, durva konyhai só
  • 3-4 babérlevél
  • kb. 20 szem bors
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát tartósító

13 db. 420 gr. befőttes üveghez

Tipp:

Akár előző nap is előkészíthetjük a hozzávalókat, így nem kell olyan sokat lábon állni egyhuzamban.

Érdemes a szabadban hozzálátni, mert akkor lesz igazán finom füstös íze a padlizsánnak.

       1. A padlizsánokat grillen megsütjük. (nem parázson, hanem lángon). Nem baj ha szenes lesz. A lényeg, hogy hirtelen süljön, másképp sötét lesz a belseje. Szépen megpucoljuk a fekete héjától és szűrőben hagyjuk, hogy a leve lecsurogjon.

       2. A paprikákat alaposan megmossuk, megtisztítjuk az ereitől és csumájától, és úgy mint a lecsónál, feldaraboljuk. A hagymát is megtisztítjuk és cikkekre vágjuk.

       3. Következő lépés a darálás. Kézi, vagy elektromos darálón külön ledaráljuk először a hagymát, a paprikát, majd a padlizsánt, és félretesszük.

       4. Egy lábosban kevés olajon fél órán keresztül, folytonos keverés mellett megfőzzük a hagymát. Egy másik nagy lábosban (8 literes) odatesszük főni magában a ledarált paprikát a borssal és babérlevéllel együtt. 1 órán keresztül állandó kevergetés mellett teljesen lefőzzük a paprika levét. Ezután beletesszük a hagymát és még 20 percen keresztül főzzük. Jöhet bele a padlizsán is, és folyamatos kevergetés mellett hozzá öntjük az olajat. Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük adagolni a paradicsomlevet és a sót.

       5. Jól összefőzzük a hozzávalókat. Összesen 2 órát kell főzni. Ha letelt az idő, levesszük a tűzről és beletesszük a tartósítót. Jól-jól összekeverjük és csavaros üvegekbe merjük, amiket előzőleg jól megmostunk és megszárítottunk.

A megtöltött üvegeket száraz dunsztba rakjuk, ami azt jelenti, hogy veszünk egy nagy kartondobozt, kibéleljük párnákkal, takarókkal és belehelyezzük az üvegeket. Jól betakarjuk, a tetejére is tegyünk párnát és 2-3 napig hagyjuk úgy, hogy nagyon lassan hűljön ki. 

Akár évekig is eláll ha mindent a leírás szerint csinálunk.