Szőlős mazsolás sütemény recept

Kategória: Desszert, édesség, Édes sütemény, Mártás

6 fő részére

Alkalom: ünnepi, vasárnapi ebédek, uzsonna
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Nehézség: egyszerű
Szezon: őszi ételek

2015. szeptember 14.

Őszi gyors kevert tészta. Így is nevezhetnénk ezt a sütit. A szőlő savanykás, a mazsola édesebb, remek párost alkotnak. A mártásunk teljesen megbolondítja ezt a végtelen egyszerű sütit.

Hozzávalók (6 adag):

  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 50 ml olivaolaj
  • 25 dkg liszt
  • ? csésze félbevágott kimagozott szőlő
  • ? csésze mazsola

A cukrot kikavarjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a citrom héjat, a tejet és az olivaolajat. Gyöngéden hozzákeverjük a lisztet, majd a szőlőt és a mazsolát.

Kivajazott tortaformába simítjuk és 175 fokon 40-45 perc alatt szép barbára sütjük. Miután kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral.

Tálaláskor le öntjük mézes-gyömbéres szőlőmártással.

Szőlőmártás:

1/4 csésze mézet karamellizálunk egy serpenyőben. Amikor habzik, teszünk bele 1 evk reszelt gyömbért. Ha már barnul, hozzáadjuk az 1 csésze félbevágott és kimagozott szőlőnket. Kész is. Hagyjuk kihűlni. Ha nem elég édes lehet még hozzá mézet tenni.