Pupusas, avagy a húsos-babos lepény recept

Kategória: Falatka

4 fő részére

Alkalom: uzsonna
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: amerikai
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. április 2.

A múltkor különféle nemzeti konyhák ételeiről olvasgattam, így bukkantam rá a Közép-Amerikában gyakran fogyasztott finomságra, ami leginkább a tortilla tekercsre hasonlít azzal a különbséggel, hogy a pupusa esetében a tészta a töltelékkel együtt kerül kisütésre. Változatos összetevőkből állíthatjuk össze a lepény-jellegű ételt, a hagyományos változathoz babot, darált húst és sajtot javasolnak a gasztro szakemberek. Nézzük, hogyan készül a pupusa!

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 80 ml olaj
  • 2 dl víz

A tésztával mindössze annyi a dolgunk, hogy összegyúrjuk, és pihenni hagyjuk. Ez pont elég arra, hogy a tölteléket összeállítsuk. Ennek hozzávalóit szándékosan nem soroltam fel, ugyanis gyakorlatilag a fantáziánkra van bízva - na és persze a hűtő tartalmára-, hogy mi kerül bele. A tejföl, a reszelt sajt, a füstölt kolbász legalább olyan jó választásnak bizonyulnak, mint a már említett, hagyományos bab-darált hús párosítás.

A tésztánkat körülbelül tíz egyelő részre osztjuk, melyeket kör alakban kinyújtunk. Minden darabba teszünk a töltelékből, majd összehajtjuk, és a széleit összenyomkodjuk. Száraz serpenyőben sütjük ki, tehát fontos, hogy a lapocskák vékonyak legyenek. Ha darált húst teszünk bele, akkor azt természetesen előre megfőzzük, fűszerezzük. Általában öt perc elegendőnek bizonyul a sütésre, ám vigyázni kell, hogy mekkora lángon történik ez. 

S hogy milyen töltelékek képzelhetőek még el a tészta ízéhez? A következők jó választásnak bizonyulhatnak:

tört krumpli tejfölösen

darált hús lepirítva, salsa szósszal

babpüré

tejfölös párolt gomba fokhagymával, borssal

tejfölös párolt brokkoli

A hagyományos változatot káposztasalátával fogyasztják, de reszelt répát is ehetünk hozzá, vagy akár ezek nélkül is megállja a helyét tízóraira, munkahelyi ebéd gyanánt.