Pizzás lepény recept

Kategória: Pizza

8 fő részére

Alkalom: ünnepi, uzsonna, gyerekzsúr
Allergia: Cukormentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Idő: Konyha: olasz
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 5.

Hogy pizzáról, vagy inkább valamiféle laposra sütött lepényről van szó a következő étel esetében, azt döntse el mindenki maga. Az biztos, hogy ízvilágában a pizzához hasonlít, és valljuk be, az összetevők is ezt indokolják. Gyorsan elkészíhető, olcsó, és ráadásul bármit rátehetünk, amit éppen a hűtőben találunk. Ezúttal kissé görögös ízvilágot alkottam.

Hozzávalók (8 adag):

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg liszt (javaslom a teljes kiörlésű változatot)
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskalná só
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • A görögös ízű feltéthez:
  • 1 üveg ajvár
  • fekete és zöld olajbogyó ízlés szerinti mennyiségben
  • 25 dkg fetasajt

A tészta hozzávalóit elkeverjük villával, fakanállal, vagy dagasztógéppel. A lényeg, hogy jól átdolgozzuk, de azért nem kell túlzásba vinni, ez a lepény lényege. Maximum két percre van szükség a dagasztáshoz, és máris jöhet a nyújtás. A felsorolt alapanyagokból két tepsinyi lepény süthető, tehát kettévesszük a tésztát, és az egyik felét kinyújtjuk a tepsi méretével megegyezőre.

A tepsibe helyezett tésztára ajvárt kenünk, rátesszük az olívabogyót, és fetát morzsolunk a tetejére. Melegen tálalva a legfinomabb.

A tészta másik felét is kisüthetjük, ha nagy a család, vagy szeretik a hasukat, de szobahőmérsékleten egy-két napig biztosan eláll, de akár fagyaszthatjuk is, így akár két hónap múlva is elővehetjük, és kisüthetjük a lepényt.