Meat Loaf, az amerikai kedvenc recept

Kategória: Egytálétel, Marha

4 fő részére

Alkalom: ünnepi
Allergia: Cukormentes
Árkategória: drága
Idő: Konyha: amerikai
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 6.

A marhahús sokáig nem tartozott a kedvenceim közé, mert sokáig kell főzni, és a markáns ízhez sem mindig egyszerű megtalálni a hozzá illő alapanyagokat. A pörköltön kívül is érdemes azonban kísérletezni vele, ezúttal egy amerikai recept alapján sütöttem hétvégén, és mint kiderült, megérte! A Meat Loaf egy amerikai húsétel, ami ünnepi alkalmakkor is kitűnő választásnak bizonyul.

Hozzávalók (4 adag):

  • Hozzávalók a fasírthoz:
  • 4-5 evőkanál tej
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 közepes fej hagyma felkockázva
  • 75 deka darált marha
  • 2 felvert tojás
  • 1 teáskanál só
  • bors, ízlés szerint
  • Hozzávalók a szószhoz:
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 5 evőkanál ketchup
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 evőkanál mustár

Először is bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen 180 fokra.

Előzőleg már tejbe áztattunk zsemlemorzsát és hagymát, ezt hozzáadjuk a hús, a tojás, a só és a bors keverékéhez. Mindezt összenyomkodjuk, és a hosszúkás, kifejezetten e húsétel készítéséhez alkalmas forma aljára nyomkodjuk.

Az egész tetejére kerül a szósz, amit egyenletesen oszlassunk el a húsos keveréken. A hús miatt körülbelül 75 percre van szükség a sütéshez, majd miután kicsit hült, szép, kétujjnyi vastagságú szeleteket vághatunk belőle.

Köretként brokkoli saláta ajánlott, de a törtkrumpli, vagy a zöldséges krumplipüré is remek választás mellé. Laktató, az ünnepi asztalra is bátran tálalható marhahúsos étel.