Gombás spagetti tejszínmártásban recept

Kategória: Tészta

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: olasz
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 20.

A tésztaételek rejongói valószínűleg gyorsan szívükbe zárják majd ezt a gombás változatot, ami hála a sajtos-tejszínes mártásnak igazi ínyencségnek számít.  Gazdag, laktató és rendkívül ízletes spagettis étel, ami ráadásul gyorsan össze is állítható. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 db. nagyobb fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 db. zöldpaprika
  • 30 dkg. barna vagy fehér csiperkegomba
  • 15 dkg. vargánya (ez pótolható csiperkével)
  • 1-1 kávéskanál majoránna, oregáno, bazsalikom
  • 1 db. húsleves kocka
  • 175 gr. tejföl
  • 1 dl. tej
  • 1 dl. tejszín
  • 1 csomag spagetti tészta
  • 80 gr. tejszínes tömlős sajt
  • só, bors ízlés szerint
  • tálaláskor reszelt sajt a tetejére

A szokásos sorrenddel ellenben először a gombákat pirítjuk meg, s csak azután tesszük rá a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Fűszerezés után felöntjük vízzel, és jól összefőzzük. Akik az intenzívebb ízeket részesítik előnyben, tehetnek bele húsleves kockát, én általában nem szoktam, az ízek így is tökéletesen összeérnek.

Amíg főnek a zöldségek, addig tejfölt, tejet és tejszínt  elkeverünk, és tömlős sajtot adunk hozzá. Amint ezzel megvagyunk, már önthetjük is hozzá a gombához. A gombás ragu néhány perc alatt készre fő, s már nincs is más dolgunk, mint kifőzni hozzá a spagettit. Mostanában nem főzöm teljesen szét, inkább al dante hagyom, vagyis egy picit még keményre. Egészen más az íze, mint a teljesen szétfőzött tésztának.

A ragut a tésztára halmozva tálaljuk a tésztaételt.