Epres rebarbarás pite recept

Kategória: Édes sütemény

Allergia: Tejmentes
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Mikor: digestív
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: nyári ételek

Beküldte: Zita
2015. szeptember 7.

Az eper rebarbara páros egy különleges ízáradat. Sokaknak idegen a rebarbara és nem is tudják mire lehet felhasználni, pedig rengeteg módja van.  Magában elég savanykás, ezért érdemes valamivel párosítani. És mivel az eperrel egyszerre teremnek, így most ezt készítettem belőle. 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg felkockázott vaj vagy margarin
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg felkockázott rebarbara
  • 20 dkg eper
  • 8 dkg barnacukor
  • ? citrom leve
  • 1 evk. vaj a tepsi kikenéséhez
  • 2 tojásfehérje + 1 evk. cukor a tetejére

A liszt közepébe mélyedést csinálunk. Beletesszük a vajat, porcukrot, sót, vaníliát. Fokozatosan összekeverjük a lisztel amíg morzsolható lesz.

Ismét mélyedést csinálunk a közepébe és beleütjük a tojásokat. Jól összedolgozzuk , frissentartó fóliába csomagoljuk és 1-2 órát pihentetjük a hűtőben.

Jöhet a töltelék:

A meghámozott, felkockázott rebarbarát egy serpenyőben alacsony lángon összeforraljuk a barnacukorral és a citromlével. Majd hagyjuk kihűlni.

Kivajazott piteformába vagy tepsibe rakjuk a tésztát . Megszurkáljuk néhány helyen. Megtöltjük a rebarbarával, rászeleteljük az epret és 200 fokon kb. 25 percig sütjük.

Közbe kemény habot verünk a 2 tojásfehérjéből és a cukorból. Kivesszük a sütit, rákenjük a habot és visszatesszük a sütőbe 110 fokra kb. 10 percre hogy a teteje megbarnuljon.