Vendégváró nyuszitál recept


8 fő részére

Alkalom: ünnepi, ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 6.


Amikor először nézegettem a nyúlból készült recepteket, meg voltam győződve arról, hogy soha nem fogom kipróbálni. Aztán a párom hozott haza nyúlhúst, és úgy voltam vele, akkor csak elkészítem, a tapsifülesnek már úgyis mindegy. Serpenyőben sütve, különleges körettel készítettem, és felülmúlta várakozásaimat.

Hozzávalók (8 adag):

  • 1 kg nyúl nagyjából forma-forma darabokra felvágva
  • 1 szál újhagyma zölddel együtt felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem bors törve
  • 1 liter hús alaplé
  • késhegynyi szerecsendió reszelék
  • fél kg nyers sonkatök felkockázva
  • 1 narancs héja
  • 6-8 szál petrezselyemzöld
  • szárított törött chili vagy friss hegyes erős paprika magok és erek ízlés szerint
  • 3 dl tejszín
  • 1,5 bögre rizs

A nyúlhusit néhány percig pirítjuk forró olajban, majd kivesszük, és félretesszük. Az olajban újhagymát, fokhagymát, borsot, szerecsendiót pirítunk. Tudni fogjuk, mikor jó, mert az illatok ínycsiklandóan szállni kezdenek. Ekkor visszemehet a nyuszi a serpenyőbe, és körülbelül 30 percen keresztül főzzük egy liter húslével felöntve.

Amíg elkészül a hús, addig egy másik edényben köretet főzünk. Ehhez tököt pirítunk, reszelt narancshéjjal, chillivel, petrezselyemmel, hagymazölddel és erős paprika karikákkal szórjuk meg. Ha a nyuszink már megpuhult, hozzáöntünk készre főzött rizst és tejszínt, majd összeforraljuk. A végén  mehet hozzá a sütőtök is. Lágy mozdulatokkal keverünk az egészen egy keveset, összerottyantjuk, és máris szedhetjük a tányérokba. Laktató és rendkívül ízletes húsételt kapunk, ami a nyúltól megszokott különleges ízvilággal csábít.