Sütőtökös pite recept

Kategória: Desszert, édesség

4 fő részére

Alkalom: gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: amerikai
Szezon: őszi ételek

Beküldte: Szita
2015. január 12.

Pitekészítésre mindig akad alkalom. Legyen szó vendégvárásról, hétvégi filmnézésről, családi programról vagy az ünnepi asztalról, a jól eltalált ízvilág garantáltan elnyeri majd még az ínyencek tetszését is. Ezúttal a tökös pite elkészítését mutatom be, némi diós feltéttel a különlegesség kedvéért.

Hozzávalók (4 adag):

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 340 g liszt
  • csipet só
  • 200 g hideg vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 3-5 evőkanál víz
  • Hozzávalók a töltelékhez:
  • 500 g sonkatök hámozva, kockázva
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpozott tk mézes fűszerkeverék
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • A pite tetejére pedig:
  • 200 g dió törve, nem darálva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 40 g vaj

A pite tésztáját nagyon egyszerű megcsinálni, kezdő háziasszonyok sem ronthatják el. A liszthez sót adunk, vajat morzsolunk bele, és jól elkeverjük. A közepébe kis gödröt alakítunk ki a szokásos módon, ebbe jöhetnek a nedves összetevők, a tejföl, a tojás, és körülbelül három evőkanál víz. Én először villával szoktam elkezdeni összedolgozni, majd ha már gyúrható, akkor kézzel folytatom. A vizet mindig utólagosan adagoljuk, hiszen jól tudjuk, hogy ahány féle tejföl, annyi nedvességtartalom.

Az így összegyúrt tésztát fóliában hűtőbe tesszük. A felsorolt összetevőkből körülbelül két húsz centis pite lesz készíthető.

Közben elkészítjük a tölteléket, vagyis a tököt kockákra vágva megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Összetörjük a diót, a sütőt pedig előmelegítjük. Ha mindezzel megvagyunk, akkor jöhet a tésztanyújtás. A sütéshez használt formába elterítjük a tésztánkat, a széleit pedig magasabbra igazítjuk. Célszerű az alját villával megszurkálni, majd körülbelül 10-12 perc alatt kisütjük. Előfordulhat, hogy felpuffad, de ezen könnyen segíthetünk utólag egy villával.

Amikor kihűlt a megfőzött tök, azt tálas mixerben összekeverjük, és ráöntjük a tésztára. A tetejére jöhet a dió, a vaj és a barna cukor, majd az egészet betesszük a sütőbe, újabb 40-50 percre.

Délutáni kávézás mellé, a gyerekeknek a játékhoz, vagy akár a hétvégi ebéd utáni desszertként is remek választás a tökös, diós pite, mely fenséges illatával már a sütés közben elvarázsol.