Zöldborsóleves vajgaluskával recept

Kategória: Leves

3 fő részére

Allergia: Cukormentes
Árkategória: olcsó
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 16.

A zöldséglevesekkel nehéz mellélőni, pláne, ha olyan fenséges ízről van szó, amit a zöldborsó kölcsönöz bármely ételnek. Legjobb, ha friss borsóból készül, de a fagyasztott, vagy az üveges is megállja a helyét. Ez utóbbiak esetében jóval kevesebb lesz a főzési idő.

Hozzávalók (3 adag):

  • Hozzávalók a leveshez:
  • 50 dkg zöldborsó
  • 1 répa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál liszt
  • 1, 1/2 l víz
  • A galuskához:
  • 5 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj

Először a zöldségeket sózzuk és megpároljuk, majd sóval, borssal és petrezselyemzölddel ízesítjük, és kis lisztet szórunk rá. Miután felöntöttük, már csak a vajból, lisztből, tojásból és sóból álló galuskatésztát kell apróra szaggatva beletenni a levesbe, és készre főzni az elegyet. Ha a diéta nem engedi, akkor a lisztet teljes kiörlésű változattal érdemes felcserélni, de a vajas galuska akár el is hagyható.

Forrón tálaljuk, teljföllel a tetején.