Tejszínes gombaleves recept

Kategória: Leves

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű

2014. december 20.

A zöldségekből készült leveseket azért szeretem, mert gyakorlatilag végtelen számú kombináció lehetséges ami az összetevőket és az ízeket illeti. Tejszínt leggyakrabban tésztamártásokhoz szoktam használni, de néha az asztalra kerül egy-egy olyan leves is, amelyhez kiválóan illik a tejszín. Múlt hétvégén egy olyan levest készítettem, amihez gyakorlatilag alig kell valami, mégis fenséges ízű.

Hozzávalók (2 adag):

  • 25 dkg. gomba
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt + 1 kis kanálnyi pirospaprika
  • 1/2 nagyfejű vöröshagyma
  • petrezselyem ízlés szerint
  • kevés tárkony
  • 1 dl főzőtejszín

Az apróra darabolt hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lisztet szórunk rá, és kevés pirospaprikát. Ezt az alapot öntjük fel húslével, és tesszük bele a feldarabolt gombát. Nem kell neki sok idő, hiszen a gomba gorsan átfő. A tárkonnyal érdemes óvatosan bánni, ugyanis elég intenzív fűszer. Amikor a gombáink megpuhultak, elég bele egy deci főzőtejszín, s máris krémessé varázsolhatjuk a gombaleves állagát.

Ha kevésnek érzi a gombát, vagy a tartalmasabb leveseket kedveli, akkor feldobhatja répával, karfiollal, vagy egyéb kedvelt zöldséggel, de arra ügyeljen, hogy a gomba maradjon mennyiségileg többségben, hiszen ez adja meg a tárkonnyal együtt a gombalevesekre jellemző fenséges ízvilágot.