Spárgasaláta langyosan recept

Kategória: Köret

2 fő részére

Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

Beküldte: Szita
2015. január 5.

Korábban nem szerettem a spárgát, de amióta megtanultam helyesen elkészíteni, nálunk az ünnepi asztalnak és a hétvégi vendégeskedésnek kötelező szereplője a zöld finomság. Legfinomabb valamilyen grillezett hússal vagy sonkával, de akár önmagában is megállja helyét elő-, vagy főételnek

Hozzávalók (2 adag):

  • fél kg spárga
  • 3-5 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szelet savanyított pritamin paprika
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • só, bors

Lapos, a spárga méretének megfelelő méretű tálat készítünk elő, amibe olívaolajat öntünk, és bele szétnyomott fokhagyma gerezdeket dobunk. Saját tapasztalatból mondom, hogy a fokhagyma egészen más ízt ad apróra darabolva, és úgy is, ha a kés lapjával szétnyomjuk azt. Én ez utóbbi módszert szoktam választani a legtöbb fokhagymás étel esetében.

A spárgákat csak úgy magukban megkapatjuk a serpenyőben, fűszer és olaj sem kell hozzá, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne égjen oda. Könnnyed mozdulatokkal pirítsuk át külsejét. Eközben már beletehetjük az előzőleg előkészített olajba a pritaminpaprikát és a petrezselyemzöldet, mely utóbbi kiválóan harmonizál a spárga ízvilágával.

Ha mindezzel megvagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy a spárgákat, miután minden oldalukat két-három percig pirítottuk, beleforgatjuk az olajba. Mindegy, milyen méretűek a spárgák, akár felezhetjük, harmadolhatjuk is azokat, de kétségtelen, hogy a legjobban egészben mutatnak tálaláskor.

A diéta kiváló kiegészítője a spárgasaláta, de ha a húsról sem kívánunk lemondani, akkor grillezett hússal is az asztalra kerülhet a finomság. Langyosan jönnek ki legjobban az ízek.