Spagetti szósz a természet legjavából recept

Kategória: Szósz

20 fő részére

Árkategória: átlagos árú
Nehézség: rafinált

Beküldte: Szita
2015. március 24.

Tésztaimádó vagyok. Nem kellene, mert hajlamos vagyok felszedni deréktájra, amitől csak kemény edzéssel tudok megszabadulni. De vállalom, mert az olasz konyha nagyon közel áll hozzám. Imádom, ahogy a többféle zöldség íze harmonikus egésszé áll össze. Amióta először kipróbáltam ezt a verziót, a bolognai-jellegű mártásokat mindig házilag készítem. Egyébként hús nélkül is finom, de az igazi természetesen marhahússal.

Hozzávalók (20 adag):

  • 3 kg darált marha
  • 3 kg paradicsom felkockázva
  • 4 fej hagyma felkockázva
  • 1 fej fokhagyma szeletelve
  • 2 közepes répa reszelve
  • 2 babérlevél
  • 3 szál zellerlevél
  • 2-3 szál kakukkfűről a levelek, vagy 1 ek szárított
  • 2-3 szál oregánó, vagy 1 ek szárított
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 teáskanál bors

A zöldségek aprításában segítségül hívhatunk aprítógépet, de kézzel sem nagy ördöngösség szeletelni, aprítani, reszelni. Ha megvagyunk ezzel, a hússal együtt feltesszük főni. Alapvetően 3 deciliter víz elég lenne rá, de én kicsit többet szoktam ráönteni, úgyis elforrja. Lassú tűzön főzzük addig, amíg mártás állagot nem kapunk.

Ebből a mennyiségből 5 alkalommal jóllakik egy négyfős család. Makarónival, spagettivel, a tetejére pedig sajtot szórva tálaljuk. Olaszos, zöldséges, a hústól laktató, a tészta ízével pedig kiválóan harmonizáló főétel vacsorára, ebédre. Jó étvágyat!