Spagetti polipmártással recept

Kategória: Tészta

4 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 45 perc
Idő: Konyha: görög
Nehézség: egyszerű

2015. március 24.

Az előzőekben már bemutattam néhány pofonegyszerűen elkészíthető spagettis receptet. A most következő kicsit időigényesebb, nem feltétlen a hétköznap estékre való, amikor egyébként sem tudjuk, hol áll a fejünk. Különlegessége a felhasznált alapanyagokban rejlik, hiszen nyers polipot használunk hozzá. Ennek elkészítése igényel egy kevés ismeretet, de korántsem olyan problémás vele dolgozni. Halasnál, vagy nagyobb bevásárlóközpontokban kaphatóak szép példányok, de az elkészítésnél arra ügyelni kell, hogy a szeme ne maradjon benne a készítéshez. De kezdjük az elején!

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 db kb 30 dkg-s polip
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • törött bors
  • 2 babérlevél
  • fél citrom leve (ez 2 evőkanálnyi)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg garnéla
  • 2,5 dl paradicsom sűrítmény
  • 5-6 bazsalikom levél
  • 3 szál petrezselyemzöld

A polip feldolgozásával kezdjük a munkát. Miután levágtuk a fejről a karokat, és azokat eldaraboltuk, tehetjük fel annyi vízben főni, amennyi ellepi. Fokhagymát, babérlevelet, frissen facsart citromlevet, sót és borsot teszünk rá. Félóra alatt elkészül a polip, közben pedig már főzhetjük is ki a spagettit, mert ugyebár ezzel a tésztával a legfinomabb.

Ha elkészült a polipunk, nincs is más dolgunk, mint összeállítani a mártást. Olajt és vajat hevítünk serpenyőben, majd rádobjuk a polipdarabkákat, amelyeket körülbelül öt percig pirítunk. Fokhagymát reszelünk rá, és már mehet is bele a garnéla. Megvárjuk, míg kifehéredik a húsa, majd felöntjük paradicsommal, a zöldfűszert belevagdossuk, és összerottyantjuk. Forrón szedjük a tésztára a tenger gyümölcseitől gazdag mártást.

Azoknak, akik egyszerűsíteni szeretnének a készítés folyamatán, javaslom a tenger gyümölcsei mixet, amelyet ma már gyakorlatilag bármelyik nagyobb boltban beszerezhetünk. Különleges tésztaétel, mely esetében kalóriáktól kizárólag a tészta miatt kell tartanunk, de mértékletességgel nem jelent plusz kilókat hetente egyszer valamilyen tésztaétel.