Sonkás kifli reggelire recept

Kategória: Előétel, Sós sütemény

4 fő részére

Alkalom: gyerekzsúr
Allergia: Cukormentes
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 17.

A szendvicsek helyett kiválóan megállja a helyét a sonkás kifli, amit elkészíteni nagyon egyszerű, és akár a gyerekek is elvihetik magukkal az iskolába.

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg liszt
  • 1 margarin vagy 17 dkg zsír
  • 2 tojássárgája
  • 1 kocka élesztő
  • 2 kávéskanál só
  • A töltelékhez:
  • 25-30 dkg sonka vagy füstölt,- főtt tarja
  • 10 dkg RAMA margarin
  • 2 fött tojás
  • mustár, bors

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a hozzávalókat jól összedolgozzuk egy tálban. Egy óra kelesztés után cipókra osztjuk, és azokat egyenként kinyújtjuk. Akár a gyerkőcök is segédkezhetnek az elkészítés közben, így jó kis vasárnap délutáni program kerekedhet belőle. A kerek, vékonyra nyújtott tésztákat nyolc-nyolc háromszögre vágjuk.

A töltelékkel már jóval könnyebb dolgunk van, hiszen csak apróra kell darabolni a hozzávalókat, és minden háromszög szélesebb részére egy keveset tenni belőle. A kifliformák kialakítása után jöhet a sütés, de előtte ne feledkezzünk meg arról, hogy megkenjük felvert tojással a kiflik tetejét. Sajtot is szórhatunk rá az igazi ízorgia kedvéért.

A sütési idő függ a sütőtől is, de általánosságban igaz az, hogy légkeveréses sütőben elég neki 25 perc, 160 fokon. A sütőből kivéve a kiflik mennyeien illatoznak, és akár másnapra is csomagolhat belőlük a családnak.