Snidlinges burgonyakrémleves recept

Kategória: Leves

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű

2014. december 17.

Krumpilevesből nagyon sokféle létezik, a család nálunk a krémleveseket favorizálja, ezért ezt a laktató levest is ilyen formában szoktam a legtöbbször elkészíteni. Kicsit másként kell, mint a hagyományosat, de megéri kipróbálni.

Hozzávalók (2 adag):

  • 3 nagy krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • olivaolaj
  • ételízesítő vagy leveskocka
  • só, bors
  • tejfől
  • 1 csokor snidlinghagyma
  • 1 csokor zöldpetrezselyem

A felkockázott burgonyát először puhára főzzük, és szétnyomkodjuk krumplinyomóval. A krémleveseknél szokásosan használatos turmixolást nem javaslom, ugyanis azt tapasztaltam, hogy ettől ragacsossá válik a krumpli, ami nem feltétlen a legjobb alap a levesünknek.

Ezután vöröshagymát fonnyasztunk kevéske olajon, amire a krumpli kerülhet, és végül felöntjük vízzel egészen addig, amít a kívánt sűrűséget el nem érjük. Só bors és zöldfűszerek is mehetnek bele, ez utóbbiakból a petrezselymet és a snidlinghagymát javaslom, igazán egyedi ízvilág érhető el segítségükkel. A sóval nem kell spórolni, ugyanis a végén tejföllel lazítjuk a levest. Van egy jó trükköm arra, hogy kiegyenlítsük a hőt, mégpedig a következő: mielőtt beletennénk a tejfölt a levesbe, keverjük el azt egy kevés forró lével. Ezután már tényleg csak egy-két percre van szükség, és tálalhatjuk is a kész krumplikrémlevest. Aki nem tud lemondani a levesbetétekről, annak a levesgyöngyöt, vagy a pirított kenyérkockát javaslom. Jó étvágyat!