Slambuc recept

Kategória: Egytálétel, Tészta, Bogrács, Főétel

6 fő részére

Alkalom: társasági ételek, ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tejmentes
Árkategória: olcsó
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Konyha: magyar
Mikor: digestív
Nehézség: pofonegyszerű
Szezon: nyári ételek, tavaszi ételek, őszi ételek

2016. január 12.


A slambuc egy Alföldi tájjellegű étel melyet bográcsban készítenek el. Kevés és olcsó hozzávalóból, pásztorételnek is nevezik. Gyors és laktató bográcsos étel.

Hozzávalók (6 adag):

  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 3 kg krumpli
  • 3 csomag lebbencstészta
  • hagyma ( elhagyható )
  • só, bors, pirospaprika
  • 2 evk. gulyáskrém

 Kockázzuk fel a szalonnát és a bográcsban süssük ki.

Van aki hagymával készíti, de anélkül az igazi. Ha mégis avval készítenék, akkor a szallonna zsírjába megpírítjuk az apróra kockázott hagymát és abba tesszük a krumplit.

A pörcöt szedjük ki, a zsírba tegyük bele a felkockázott krumplit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, gulyáskrémmel összekeverjük. 

Süssük pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 

Ha megfőtt, öntsünk rá kétújjnyi vizet, és szórjuk bele az összetört tésztát. Csak akkor keverjük meg, ha a tészta már majdnem teljesen megpuhult, majd főzzük készre.

A végén szórjuk rá a pörcöt. Keverjük össze és ha kell, öntsünk hozzá még vizet.

Savanyúsággal tálaljuk.