Medvehagymás pogácsa recept

Kategória: Falatka, Gyors étel, Sós sütemény

4 fő részére

Alkalom: társasági ételek, gyerekzsúr
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult

2014. december 17.

A medvehagymát elsősorban tavasszal szoktam használni, de természetesen az év bármely időszakában beszerezhető. A fűszernövény számos ételhez felhasználható, most a gyerekek egyik kedvencét, a medvehagymás pogácsa elkészítését szeretném bemutatni.

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 db kockacukor
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 tojás sárgája + tojás a kenéshez (felvert fehérje)
  • reszelt sajt

Kezdjük az alapanyagok elegyítésével. A lisztet a vajjal, a tojások sárgájával, a tejföllel az ecettel, a tejben felfuttatott élesztővel, sóval és apróra darabolt medvehagymával elkeverjük, és tésztát dagasztunk belőle. Miután megkelt kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd ismételten kelesztjük körülbelül harminc percen át. Végül jöhet a pogácsák kiszaggatása, melyek azonnal mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol további pihentetés szükséges.  A tetejére tojás és reszelt sajt kerül, majd 20-25 perc alatt pirosra sütjük a pogácsáinkat. Remek választás beszélgetés, vagy tévézés mellé.