Mazsolás Darázsfészek recept

Kategória: Desszert, édesség, Édes sütemény

6 fő részére

Alkalom: gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 30 perc
Idő: Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Zita
2015. szeptember 3.


Fenséges édesség. Mivel kelt tészta kicsit időigényes, de megéri ráfordítani az energiát mert még melegen elfogy. Másnap finomabb ha kicsit mikróban fel melegítjük.

Hozzávalók (6 adag):

  • 45 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 1 kocka élesztő v. 1 tasak száraz élesztő
  • csipetnyi só
  • 15 dkg vaj, vagy RAMA margarin
  • 15 dkg cukor
  • 6-7 dl. tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • fél zacskó mazsola

Az élesztőt körülbelül 1dl tejben 1 kávéskanál cukorral elkeverjük, majd felfuttatjuk.

A lisztet, tojások sárgáját, a sót és a felfuttatott élesztőt egy tálba tesszük, majd jól eldolgozzuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. (1 - 1és fél csésze tej). Szép simára dolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.

A vajat a kristálycukorral habosra kavarjuk és megkenjük a tésztánkat vele. Megszórjuk mazsolával és feltekerjük.

Finoman meghúzogatjuk, hogy a tészta nyúljon egy keveset és hogy egyforma vastag legyen mindenütt.



Éles késsel 2cm-s darabokra vágjuk és egy tepsibe tesszük kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. 160 fokra felmelegített légkeveréses sütőbe helyezzük.  Közbe  2 dl tejet  elkeverünk a vaníliás cukorral. Amikor kezd pirosodni, kihúzzuk a tepsit és egy kanál segítségével meglocsolunk minden egyes fészket a vaníliacukros tejjel, majd szép pirosra sütjük. Sütő függő de kb. 50 perc.

\