Karfiolpörkölt indiai módra recept

Kategória: Gyors étel, Főétel

2 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Diétás
Konyha: indiai
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 10.

Az utóbbi években egyre több indiai ételt próbálok ki. A fűszereket nem mindig könnyű beszerezni hozzájuk, itt a közeli boltban ugyanis nem feltétlen a hozzám hasonló kreatív háziasszonyokra gondolnak, de szerencsére ma már több lehetőség rendelkezésre áll, ha külföldi finomságokhoz szeretnénk beszerezni fűszereket. Webáruházból egyébként azért is hasznos hasonlókat rendelni, mert tapasztalataim azt mutatják, hogy sokkal olcsóbb, mint a boltokban. Ehhez az indiai ételhez nem kell sokminden, mégis rendkívül ízletes finomság varázsolható az asztalra belőle.

Hozzávalók (2 adag):

  • 3 evőkanálk olaj, lehetőleg mogyoró, ha nincs, akkor valamilyen kevéssé markáns ízű
  • 1 szál újhagyma zöldjével együtt felkarikázva.
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb fél kg rózsáira szedett karfiol
  • 2 evőkanál curry paszta
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 200 gr. rizs

Hagymát párolunk serpenyőben kevés olajon, majd reszelt fokhagymát és curry pasztát teszünk bele. Amint érezzük az illatokat, már dobhatjuk is rá a rózsáira szedett karfiolt. Együtt pirítjuk őket, majd kevés vízzel felöntve készre főzzük a karfolt.

Amíg fő a fűszeres karfiol, feltesszük a rizst is. Én személy szerint nem szeretem a zacskós változatot, de a gyorsaság és egyszerűség hívei számára ajánlott lehet ez a típus. A hagyományos rizzsel sincs egyébként sok probléma, csak meg kell kicsit pirítani, és dupla mennyiségű, forró vízzel felönteni. Egy bögrényi rizs három személyre bőven elég szokott lenni.

A karfiolhoz hozzáadjuk a joghurtot, és facsarunk bele citromlevet, vagy akár lime lével is kísérletezhetünk. A kész karfiolos mártást a forró rizsre szedjük tálaláskor. Különleges, húsmentes indiai étel akár vacsorára is.

Jó étvágyat hozzá!