Farsangi fánk egyszerűen recept

Kategória: Desszert, édesség

4 fő részére

Alkalom: uzsonna
Árkategória: olcsó
Előkészület ideje: 30 perc
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Mikor: digestív
Nehézség: egyszerű, rafinált
Szezon: téli ételek

2014. december 17.

A gyerkőcök imádják a fánkot, ezért nem csak a farsangi időszakban szoktam készíteni. Gyorsan megvan, olcsó alapanyagok kellenek hozzá, a végeredmény mégis szenzációs!

Hozzávalók (4 adag):

  • 1/2 kg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő

Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral és langyos tejjel a szokott módon. Ha ezzel megvagyunk, máris összeállíthatjuk a tésztát. Liszt, cukor, só és tojássárgája, valamint a felfutott élesztő és a maradék tej szükséges ehhez. A tésztát fakanállal jól eldolgozzuk, és meglocsoljuk felolvasztott vajjal is. Nem kell nagy tudomány hozzá, hogy mikor jó a tészta, hiszen ennek egyértelmű jele, ha az elválik az edény faláról.

A kész alaptésztát megkelesztjük, és máris nyújthatjuk belisztezett gyúródeszkán. Fánkszaggatóval, de bármilyen, hasonló alkalmatossággal kiszaggathatóak a fánkocskák, melyeket kicsit letakarva még kelesszünk rövid ideig.

Ezután jön a fánkkészítés legélvezetesebb része, a kész fánkocskák kisütése. Körülbelül két ujjnyi olajra lesz szükség, aztán persze folyamatosan pótolni kell majd a kisütni kívánt fánkok számától függően. A korongok közepébe ujjainkkal kis mélyedés formálunk, s először ezzel a felével lefelé tesszük a forró olajba azokat. Miután mindkét felük pirosra sült, mehetnek is a papírtörlőre, ami felszívja róluk a felesleges olajat.

Tálaláskor hagyományosan baracklekvárral és porcukorral tálaljuk, de gyakorlatilag bármilyen lekvár megfelelő erre a célra, ízléstől függően.