Erdélyi lucskos káposzta recept

Kategória: Leves, Sertés, Főétel

4 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 30 perc
Idő: Konyha: erdélyi
Mikor: digestív
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Kicsimama
2015. szeptember 7.

Aki szereti a káposztát annak biztosan ízleni fog ez a leves. Laktató és könnyen elkészíthető gazdag ízvilággal rendelkező fogás.

Hozzávalók (4 adag):

  • 20-30 dkg sertéslapocka
  • 1 hagyma
  • 1.5 l víz
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 evőkanál csombor (borsikafű)
  • só, bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kisebb fej káposzta
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 dl paradicsomlé (vagy 2-3 kanál sűrített paradicsom)
  • tejföl a tálaláshoz

A hagymát felaprítjuk, a húst kisebb kockákra vágjuk. (Ha szeretjük a körmöt, azt is lehet bele főzni).

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, sózzuk , borsozzuk, hozzá adjuk a húsokat, a kaprot és csombordot és felöntjük vízzel. Ha felforrt a habját folyamatosan leszedjük. Kb. 30 percig főzzük.

A káposztát feldaraboljuk és ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát és az őrölt köményt. Pótoljuk a vizet hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt megpuhul a káposzta is.

Közben 3 evk. lisztből és 1 evk olajból rántást készítünk, megszórjuk egy kávéskanál pirospaprikával. Ha kihűlt, felengedjük 2 dl paradicsomlével. A levesbe szűrjük hogy csomómentes legyen. Felforraljuk és utána ízesítjük: só, bors, paradicsom.

Tipp: Kissé savanykás kell hogy legyen. Tehetünk bele friss paradicsomot is, ebben az esetben meghámozva daraboljuk bele.

Tányérban tejföllel tálaljuk. Friss kaporral is megszórhatjuk.