Csöröge fánk recept

Kategória: Édes sütemény

30 fő részére

Alkalom: ünnepi, uzsonna, gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: téli ételek

Beküldte: Kicsimama
2016. február 29.

Farsangi szezonba nem hiányozhat az asztalunkról a nagyi hagyományos csőrögéje! 

Hozzávalók (30 adag):

  • 500 gr liszt
  • dió nagyságú vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 tojás sárgája
  • 2 tojásfehérje habja
  • kb. 3 evk. tejföl
  • 1 evőkanál rum
  • olaj a sütéshez
  • Díszítéshez: porcukor
A liszt közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a hozzávalókat. 
A tojások fehérjét egy tányérban villával jól felverjük habbá és azt is hozzáadjuk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ha nem elég, még pótoljuk a tejfölt. Jól össze dolgozzuk ameddig a tészta hólyagos lesz.
 
Osszuk kettőbe, majd egyenként nyújtsuk ki késfoknyi vékonyra. 
 
Ha van derelyevágónk, akkor azzal, ha nincs, akkor késsel vágjunk kb. 4 cm széles négyszögeket. Minden darab közepén srégen   egy hosszanti bemetszést csinálunk, majd áthúzzuk rajta a sarkát. 
 
Bő, forró olajban megsütjük. Először fedő alatt, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább. Papírtörlőre tesszük, hogy az olajat felitassa, majd egy másik tálra helyezzük a csörögéket és még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.
 
Fontos hogy az olaj jó forró legyen, és ne süssük sokáig, csak ameddig aranyszínű lesz, mert kiszáradhat.