Csokis brownie mikuláscsokiból recept

Kategória: Desszert, édesség, Édes sütemény

4 fő részére

Alkalom: karácsonyi receptek
Allergia: Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: amerikai
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: téli ételek

Beküldte: Szita
2015. január 6.

Karácsony környékén nem ritka, hogy kimarad egy csomó csokimikulás, amire a gyerekek rá sem tudnak nézni az ünnepi lakomák és sütemény hegyek után. Ilyenkor a jól ismert maradékmentés kapcsán remek ötlet csokis brownie-t készíteni a csokoládé felhasználásával. Amit azonban mindenképpen javaslok, az a csokimikulások közötti szelektálás. A legtöbb sajnos tejbevonóból készül, és köze sincs az igazi csokoládéhoz. Érdemes tehát a tej-, vagy étcsokiból készült, minőségibb változatok mellett dönteni.

Hozzávalók (4 adag):

  • 20 dkg vaj
  • 330-350 g csoki Mikulás összetörve
  • 2 púpos evőkanál holland kakaó
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg dió pirítva, tördelve, de nem darálva

A vajat az apróra darabolt csokidarabokkal felolvasztjuk lassú hevítés mellett. Ha homogén masszává alakult, mehet bele a cukor és a kakaó, amiből szintén a jobb minőséget javaslom.

Amíg a sütőt előmelegítjük, addig kicsit pirítsuk meg száraz serpenyőben a durvára darabolt diót. Eközben a csokis massza már lehűlt, ekkor jöhet hozzá tojás, dió, valamint a liszt és szódabikarbóna keveréke.

Az egész masszát lisztezett tepsiben eloszlatjuk, és kisütjük körülbelül 35-40 perc alatt. Az elkészült csokis brownie ízéhez remekül illik a vanília fagylalt, a tejszínhab, de 15 dkg csoki, 1 doboz krémsajt és 15 dkg porcukor keveréke is ideális lehet a brownie tetejére simítva- ezzel mintegy fokozva a csokoládés ízvilágot.

Jó étvágyat a desszerthez!