Csicseriborsó saláta recept

Kategória: Saláta, Sütés nélküli

2 fő részére

Alkalom: Apero, reggeli
Allergia: Cukormentes, Tojásmentes
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus, Diétás
Konyha: arab
Mikor: aperitív
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek

Beküldte: Szita
2015. január 6.

Kétségtelen hogy szeretjük a húst, de sokszor van úgy, hogy nem kívánjuk, vagy valami könnyebb ételre vágynánk. Ilyenkor remek választásnak bizonyulnak a saláták, amikhez valljuk be, gyakorlatilag bármit fel lehet használni, ami épp megtalálható a hűtőben. A húsmentes csicseriborsó saláta keleties ízeket hoz a konyhába, és bár viszonylag sok hozzávalóra van szükség, mégis mindenből csak egy kevés kell az ízorgiához.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 csomag zöld saláta keverék (25-30 deka)
  • fél lila hagyma
  • 20-25 deka koktélparadicsom, ha nagy, felezve, negyedelve
  • 15 deka feta
  • fekete olajbogyó (elhagyható)
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 2 evőkanál olaj, lehetőleg olíva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál piros paprika
  • 1 evőkanál kevés petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 1 db citrom
  • fél csípős paprika, zöld
  • 6-8 szál menta
  • 1 nagy pohár natúr joghurt

Célszerű az öntettel kezdeni, ennek ugyanis kell egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Elöljáróban  szeretném elmondani, hogy a csípős paprika erőssége enyhíthető, ha kikaparjuk a magjait és az ereit. Én személy szerint szeretem az intenzív ízeket, így csak félbe szoktam vágni a paprikát, és már dobom is az edény aljára. Erre mehetnek a menta, reszelt citromhéj, citromlé, joghurt, amit botmixerrel pépesíthetünk. Ha nincs otthon botmixer, akkor sincs semmi veszve, max. egy kicsit darabosabb, vagy ahogy én szoktam mondani, olyan rusztikus lesz az öntet. Van, aki így még jobban is szereti.

A salátánkat alaposan átmossuk. Bár a bolti, zacskózott, előre daraboltak olyan szép, tisztának néznek ki, de ne dőljünk be ennek, mindig alapos átmosást igényelnek. Miután lecsöpögtek, halmozzuk egy nagyobb tálcára, deszkára, melléhelyezve a fetát eldarabolva, az olívabogyót. Jól mutat itt-ott elszórva a félbevágott koktélparadicsom, valamint a szeletelt lilahagyma.

Mostanában próbáltam ki a csicseriborsót, mint alapanyagot, de be kellett látnom, hogy a konzerv változattal sokkal egyszerűbb dolgozni, mint a hagyományossal, ami bizony időigényes. Fontos azonban, hogy átmossuk ezt is, így a sót és a tartósítószereket eltávolíthatjuk felületéről. Ha ezzel megvagyunk, akkor olajon fokhagymát és borsot hevítünk, amire ráöntjük a csicseriborsót, és némi pirospaprikát.. Tényleg csak egy-két perc kell neki, ugyanis a konzerv már alapból puha és azonnal fogyasztható.

Önthetjük a saláta közepébe a csicseriborsót, de rendezhetjük mellé is, a fantáziánkra és persze a használt tál, tálca méretére van bízva. Megszórjuk petrezselyemmel, és megöntözzük egy kis citromlével. Rendkívül mutatós, közel-keleties ízvilágú finomság, ami ünnepi alkalmakra is jó választás lehet a különlegességek kedvelőinek.