Brassói aprópecsenye recept

Kategória: Egytálétel, Sertés

4 fő részére

Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű

2014. december 20.

A pörköltek napi rendszerességgel a családok asztalára kerülnek, és gyakorlatilag nincs is olyan, aki ne szeretné ezeket a húsos finomságokat. Tésztával, burgonyával, zöldségekkel készítve- a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Most egy olyan fajtát szeretnék bemutatni, amely ízesítése miatt kissé eltér a megszokottól, de mint tudjuk, a különlegességek néha a legfinomabbak.

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 kg. sertés comb
  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj
  • pirospaprika
  • só, bors
  • vegeta, majoránna,
  • őrölt kömény, őrölt szerecsendió
  • kakukkfű
  • 2 db. pörköltszaft kocka
  • kb. 3 dl. víz
  • 500 gr. Zöldborsó
  • egy kávéskanál nádcukor
  • fél kiló krumpli

Érdemes a pörkölt elkészítésével kezdeni, a húsnak úgyis kell egy kis idő. A hagymát üvegesre pároljuk, rászórjuk a fűszereket, a kockákra vágott húst, és addig pirítjuk az egészet, amíg a hús ki nem fehéredik. Tehetünk bele pörköltszaft kockát, ez még intenzívebbé varázsolja az ízeket. Miután vízzel felöntöttük, puhára főzzük a húst. Közben pótoljuk az elforrt vizet, hogy jó szaftos legyen a végeredmény.

Ezután pároljunk zöldborsót vajon. Az üveges borsóval bár nagyon könnyű dolgozni, de az íze terén sajnos hagy maga után némi kívánnivalót. A fagyasztott borsó viszont kitűnő választás akkor, ha igazi, friss borsóízre vágyunk. A megpárolt borsóhoz cukrot adunk, majd ezt az egészet belekeverjük a pörköltbe.

Ehhez a fajta pörkölthöz én sült krumplit szoktam tálalni, de a főtt változat, a püré, vagy éppen a tészta is megállja a helyét, ki,  mivel szereti. Gyakorlatilag bármilyen savanyúság illik hozzá.